Pengantar kesusasteraan bandingan - S. Jaafar Husin; Dewan Bahasa dan Pustaka (Kuala Lumpur Dewan Bahasa dan Pustaka, Kementerian Pendidikan, Malaysia, 1994)
Comparative literature and criticism of Malay novel, short stories, and poems.
Dari kesatuan ke kepelbagaian / Md. Salleh Yaapar -- Ke arah disiplin kajian kesusasteraan bandingan di dunia Melayu / A. Wahab Ali -- Satu catatan tentang kesusasteraan bandingan / Baharuddin Ahmad -- Pendekatan genetik dalam kesusasteraan bandingan / Muhammad Bukhari Lubis -- Konsep perbandingan dalam kesusasteraan / Lim Chee Seng -- Novel Melayu muthakir pada perspektif antara disiplin / Shahlan Mohd. Saman -- Puisi Mahua sebelum Perang Dunia Kedua / Tang Eng Teik -- Kajian perbandingan perkembangan cerpen Tamil dan Melayu / Krishanan Maniam -- Budaya tempatan sebagai sistem perlambangan untuk menginterpretasi sastera kolonialis / Zawiah Yahya -- Kesusasteraan Hindia Barat moden dari perspektif bandingan / Lee Erwin.
Includes bibliographical references and index.
In Malay.
Keywords: Literature, Comparative -- Malay