Masyarakat Penan dan impian pembangunan satu himpunan naratif keterpinggiran dan jatidiri - Noor Shah M. S.; Zawawi Ibrahim (Petaling Jaya Strategic Information and Research Development Centre, 2012)
Social conditions and social life and customs of Penan people in Sarawak, Malaysia.
Memperkenalkan naratif keterpinggiran dan jatidiri Penan, satu wacana pasca-modenis / Zawawi Ibrahim dan Noor Shah M.S. -- Nukilan Anderias Jimmy Mageri, seorang sukarelawan Penan / Anderias Jimmy Mageri -- Cerita Pak Tua-Amam Nyato / Amam Nyato -- Ucapan Penghulu James kepada anak buahnya di Kampung Long Lamai / Penghulu James -- Penghulu James mahu bertemu kerajaan / Penghulu James -- Ucapan Ketua Kampung Long Lamai / Belare Jabu -- Penanaman padi bukit dan ekonomi di Long Lamai / pemerhatian dan catatan Ezra Uda -- Ucapan Vee Daa, ketua agama / Vee Daa -- Asal-usul cara hidup masyarakat Penan di persekitaran Lembah Sungai Baram (Baa Kusan) dan pengalaman peribadi seorang guru Penan / Joseph Gar -- Long Beruang / Sukarelawan Rahman -- Melindungi hak atas tanah, hak adat bumiputera (NCR) masyarakat Penan di Sarawak / Ezra Uda -- Blockade sebagai wadah penyertaan politik kaum Penan di Sarawak / Ezra Uda.
Includes bibliographical references.
In Malay.
Keywords: Penan (Bornean people) -- Social conditions; Penan (Bornean people) -- Social life and customs; Sarawak (Malaysia) -- Social life and customs